Datanews : Fraudeurs maken meer geld buit via internetbankieren

Het aantal fraudegevallen met internetbankieren is het voorbije jaar stabiel gebleven in vergelijking met 2014. Het buitgemaakte bedrag lag wel hoger. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

In 2015 vonden er 283 fraudegevallen via internetbankieren plaats, tegenover 277 fraudegevallen in 2014. Het totale buitgemaakte bedrag bedroeg 1.018.000 euro, tegenover 653.082 euro in 2014.

Opvallend is dat fraudeurs zich in 2015 meer richtten tot professionelen, aldus Febelfin. Op deze manier kunnen ze grotere fraudesommen buitmaken. Dit werd duidelijk in het tweede kwartaal van 2015, waarin fraudeurs in totaal 538.899 euro buitmaakten over slechts 57 gevallen. Deze tendens verzwakte echter in de tweede helft van 2015.

Febelfin roept op om waakzaam te blijven. De federatie raadt consumenten aan geen verdachte e-mails te openen of in te gaan op ongewone telefoonverzoeken. Daarnaast drukt Febelfin internetbankierders op het hart dat ze enkel op eigen initiatief een paswoord of response code mogen invoeren op de kaartlezer.

volledig artikel